Çanta Seçimi nasıl yapılmalı


Çanta Seçimi nasıl yapılmalı

Gezginlerin en çok zorlandıkları konulardan bir tanesi de Çanta seçimidir. Bence çanta en önemli ilk 3 unsurdan bir tanesidir. Ayakkabı + Çanta + Çadır bu üçünü ilk üç sıraya koyabiliriz ama tabii ki bazı gezginler çadır kullanmamayı da seçebilirler. O zaman çanta seçimini çadırlı veya çadırsız olarak ayırabiliriz.

Çadır ile gezeceklere Çanta önerisi : Eğer ki çadırınızı çantanın dışına asacaksanız mutlaka çanta üzerinde genelde sağda veya solda olur buna uygun bir yer olduğundan emin olunuz. Eğer çadırınızı çanta içinde taşıyacaksanız o zaman hacmi yüksek olan 60 LT üzeri bir çanta almaya çalışınız. Eğer ki uzun yol ; 30 günden fazla yol alacaksanız o zaman çantanız mümkünse modifiye edilebilir bir çanta olsun yani çanta üzerinde bir sürü klips veya tutacak veya bir şeyler eklemek için kısımlar olsun. Çanta için belirgin bir marka önermek zor, çok fazla marka var ve hepsinin kalitesi farklı. İlk defa alacaksanız ve kısa turlar yapacaksanız ucuz bir marka da işinizi görecektir ama dünya turuna çıkıyorsanız o zaman 300 TL üzeri bir markaya odaklanın derim.

Çadırsız gezeceklere çanta önerisi : Çadırsız gezmeyi düşünüyorsanız 45 lt ve altı bir çanta size yetecektir. Eğer ki 10 kg altında bir ağırlık tutturabilirseniz o zaman çantanızı kabin içine bile alabilirsiniz. Genelde 45 LT ve altı çantalar çadırsız ve kısa süreli geziler için daha uygundur. Çadır genelde en büyük yer kaplayan parçadır bu yüzden de çadırınız yok ise çantanız epey bir hafifleyecektir ve tabii ki de yerden tasarruf edeceksinizdir. Bu yüzden de çadırsız gezmeyi düşünüyorsanız ufak bir çanta bile işinizi görecektir. Çadırınız yoksa ise genelde mat veya uyku tulumuna da ihtiyacınız olmayabilir o zaman rahatlıkla 10 kg barajının altına inebilirsiniz.

Çanta seçimi ve kullanımı önerisi : Çantanız boş olmasın yani full doldurun. Ne çok fazla dolu olsun ne de çok fazla boş. Genelde çanta dolu ise sırtınıza daha iyi oturacaktır ve belinizi sıktığınızda sağa sola veya aşağıya kaymayacaktır. Yarısı boş olan bir çanta sırtınıza tam oturmayacaktır. Bu yüzden de taşıyacağınız miktara uygun çanta seçimi çok önemlidir. Ayrıca ağır olan malzemeleri sırtınıza yakın bölgelere koyup hafif olanları dış kısma doğru koymanız daha iyi olacaktır. Çantanın dikişleri zamanla açılabilir özellikle 20 kg üstü yük taşıyorsanız ne kadar kaliteli olursa olsun çantanı bir süre sonra sağından solundan fireler verecektir. Bu yüzden de mümkün ise 20 kg barajını aşmamaya özen gösterin veya 2. bir çanta kullanmaya çalışın. Çantanızın belinize tam oturması çok önemlidir bu yüzden de hem alırken deneyin hem de ayarlarını düzgün yapın. Çantayı alırken mümkün ise dolu bir şekilde denemeye çalışın ama internet üzerinden alırken tabii böyle bir şansımız olmayabiliyor. Ben hiçbir zaman belli bir marka önermeyi çok sevmiyorum. Her marka veya modelin kendine göre artıları olduğu gibi eksileri de mevcuttur. Kendimden örnek vermek gerekirse ilk gezilerimi 15 LT lik ufak bir çanta ile yapıyordum ve bu şekilde Türkiye'nin çoğunu çadırsız, uyku tulumsuz ve matsız sadece 2 tişört, 1 mont ve birkaç iç çamaşırı ile gezmiştim yani başlangıç da illa ki de çok büyük bir çantaya da ihtiyacınız yok.

Yazan: Alper Semerci

instagram : minimaltraveler35
YouTube kanalım.:
https://youtu.be/xK1d0V5zd_w  Kendimi Tanıtım

Yorumlar