Gezerken ne yemeli veya nasıl beslenmeli

Gezerken ne yemeli veya nasıl beslenmeli (Hiking, Otostop, Sırt Çantalı Gezginler)

Evet genelde bloglarda hiç görmediğim bir yazı ile sizleri bilgilendirmek istiyorum. Gezerken ne yemeliyiz veya en iyi beslenme şekli ne olmalı. Aslında gezerken dikkatli ve iyi beslenmek çok önemli çünkü gittiğiniz coğrafya daki besinler midenizin normalde alışık olmadığı şeyler olabilir bu da kolay hastalanmanıza neden olabilir. Kimse sanmıyorum ki gezerken özellikle mide kaynaklı hastalık yaşamak istemez.

Kendi ülkenizde farklı Şehirlerde gezecek iseniz :

Kendi ülkeniz de gezecek iseniz mümkünse etli ürünlere çok dikkat ediniz. Gittiğiniz bölgeyi çok iyi tanımadığınız için hangi restoran ne kalite de yemek yaptığını bilmediğiniz için eğer ki yeni bir şehir veya kasaba ya gelmişseniz ve kısa kalacaksanız restoranları pas geçmeye çalışın veya ortak bir dil konuşuyorsanız çevrenizdekilere en uygun yeri sorun. Özellikle de et,tavuk gibi ürünlerin sindirim daha zor olacağı için bunlardan sakınmaya çalışın. Ben her şeyi denemek veya tadına bakmak istiyorum derken mide sorunu yaşama ihtimalinizi de yükseltmiş olabilirsiniz. Özellikle Turistik bölgelerde kalitesiz besinler sık sık kullanılmaktadır. En garantilisi peynir + ekmek veya domates salatalık + beyaz peynir ile kahvaltı, öğlen ton balığı ve akşam da çorba türevi bir beslenme uygun olacaktır.

Farklı bir ülke ye gidiyorsanız :

Mutlaka ilk 1-2 gün restoranlardan uzak durmaya çalışın veya gittiğiniz bölgeyi çok iyi araştırın. Yüzde 100 emin olmadıkça hiçbir farklı yemeği yemeyin. İlk başta tadı size güzel gelebilir ama sonrasında mideniz bu tarz yemeğe alışkın olmadığı için olumsuz tepkiler verebilir. Üstelik farklı ülkelerde farklı türde etler kullanılmaktadır. Örnek Rusya’da bir çok yemekte Domuz eti olabilir. Bazı Domuz etleri zarar vermese de bazıları sizde olumsuz etkinlere neden olabilir. Genelde sulu yiyeceklerden mide sorunu yaşama riskiniz katı yiyeceklere oranla daha düşüktür. Farklı ülkelerde mümkün olduğunca meyveyi bol tüketmeye çalışın. Bazı ülkelerde özellikle orta Asya da meyveler çok daha ucuz olabiliyor. Eğer ki gittiğiniz ülke de yiyeceklere güvenmiyorsanız tripadvisor veya benzeri uygulamalar ile çevrenizdeki restoranlar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Özellikle de yemeklerde kullandıkları et, yağ ve diğer malzemeler hakkında bilgi sahibi olmaya çalışın. Kendi ülkenizde kullanılmayan bir yağ veya et türünü ilk defa yediğinizde mideniz buna olumsuz bir tepki verebilir.

Trekking veya Hiking (doğa yürüyüşü) yapacaksanız :

Günübirlik Hiking yapma düşünceniz varsa mümkünse protein ağırlıklı bir beslenmeniz olsun. Bol bol su, meyve, çerez ve katı gıdaları tercih edebilirsiniz. Eğer ki uzun süreli 5-10 gün veya daha uzun bir hiking veya trekkign düşünceniz varsa o zaman daha özenli bir beslenmeniz olması gerekiyor. Sabahları mutlaka çok iyi bir kahvaltı : yumurta , peynir, zeytin ve seviyorsanız kahve,çay vs ve yola çıkmadan evvel bol bol su ve çerez size gereken enerjiyi verecektir. Öğlenleri kolay bir sandviç, ton balığı, kuru meyveler veya sizi çok tıkamayacak orta karar bir yemek. Akşamları ise gün boyunca kaybettiğiniz kaloriyi size geri kazandıracak türden besinler: Çorba (mercimek de protein yüksektir), Yanınızda et türevi bir şeyler varsa protein amaçlı, bol proteinli her türlü besini almanızda fayda var. Özellikle gün sonunda sıvı kaybınız çok olacağı için bol bol sıvı tüketmeniz fayda var. Ayrıca yürüyüş sırasında ağzınıza ufak parça kaya tuzu koyarsanız gün içinde kaybettiğiniz tuzu da geri almış olursunuz.

Otostop ağırlıklı bir gezi şekliniz varsa:

Mutlaka yanınızda bol bol su bulundurun. Rastgele durduğunuz yerlerde et ürünlerinden uzak durunuz. Yanınızda enerji verici kuru meyveler olsun. Mutlaka yanınızda 1-2 adet ton balığı olsun ne zaman nerede sıkışıp kalacağınızı bilemezsiniz. Kuru karanfil taşıyınız özellikle ishal için hızlı bir çözümdür ama ishali sadece bir süreliğine keser tümüyle tedavi etmez. Gene enerji verici ve yüksek proteinli bir beslenme yapmanızda fayda var çünkü otostop ve sırt çantası ile gezmek gerçekten de yorucu olabilen bir gezi şeklidir.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur
24.03.2019
Yazan : Alper Semerci

instagram : minimaltraveler35
https://www.facebook.com/minimaltraveler35/

YouTube kanalım.:
https://youtu.be/xK1d0V5zd_w  Kendimi Tanıtım

Yorumlar