Çanta, Çadır, Mat, Tulum Seçimi; Çanta hazırlama ve Tavsiyeler

Çanta, Çadır, Mat, Tulum Seçimi; Çanta hazırlama ve Tavsiyeler 
Uzun veya kısa fark etmez bir yolculuğa çıkmadan evvel bizleri en çok zorlayan hususlardan bir tanesi de acaba yanıma ne almalıyım sorusu olur. Yanınıza ne alıp ne almayacağınız biraz da gezi şeklinize göre değişkenlik gösterecektir. Eğer ki kamp ağırlıklı bir gezi düşünüyorsanız o zaman çantanızın içeriği buna göre şekillenecektir. Eğer ki yürüme ağırlıklı bir gezi düşünüyorsanız o zaman olabildiğince hafif bir sırt çantası hazırlamanız sizin için uygun olacaktır. Tabii olmazsa olmaz bazı şeyler vardır ben olabildiğince bunlarda bahsetmeye çalışacağım ve sizlere birkaç örnek vereceğim.
Yanınıza alabileceğiniz veya alırsanız iyi olur veya mutlaka alınması gerekenler
El lambası, fener veya kafa feneri: Telefonunuzun şarjı her zaman bitebilir veya az olur. Riske girmemek adına her ihtimale karşı çantanızda ufak dahi olsa bir el feneri bulunsun.
İlk yardım çantası veya yara bandı : Ne zaman ne olacağını bilmek zor. Yollarda nereye gidiyor olursanız olun birkaç tane yara bandını mutlaka yanınızda taşıyınız.
Düdük : Bazen bağırırsınız ama sizi kimse duymaz ama düdük her zaman dikkat çekicidir mutlaka sizi duyarlar aynı zamanda düdüğü korkutma veya dur bana yaklaşma amaçlı da kullanabilirsiniz. Basit ufak bir düdük hiç olmadık bir anda çok işinize yarayabilir.
Islak mendil : Ufak bir paket veya büyük paket. Her zaman işinize yarar. Özellikle de uzun mesafe yol gidecekseniz 2 paket bile alabilirsiniz.
Kolonya : Çok ufak bir şişe de olsa kolonya size yetecektir. Ama illa olsun listemde olan bir eşya değil.
Tırnak makası : Sadece tırnak kesmek olarak değil bir gün bakarsınız başka bir amaç içinde işinize yarayabilir. Gürcistan da iken Banyonun kapı kilidi içeriden bozuldu dışarıdaki yol arkadaşım tırnak makasının törpüsünü kırdı kapı altından attı bende kapı kolunun vidalarını söküp kapıyı içeriden açtım zira dışarıdan açılması neredeyse imkansızdı 
Giyim Eşyaları: Bu kısım tamamen sizin kişisel seçiminize kalmış bir şey ama bir sürü dandik giysi yerine benim tavsiyem birkaç kaliteli giyecek almanız iyi olacak. şort + pantolon olabilen bir pantolon sizi ekstra yükten kurtarabilir veya hem normal şort hemde deniz şortu olarak kullanabileceğiniz bir giysi de size çok fayda getirecektir. Normal havlu yerine camping mağazalarında satılan hızlı kuruyan havlular hem daha hafif hem de daha az yer kaplarlar. Sandalet ve ayakkabı olarak kullanabileceğiniz tek ama kaliteli bir sandalet de ekstra ağırlıktan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Soğuk bölgelere gidecekseniz. Kalın giysiler yerine termal kaliteli bir içlik daha çok işinizi görecektir. Gene soğuk bölgeler için sağlam kaliteli bir montunuz mutlaka olsun. Tek mont yeterli olacaktır. Mont dışında aşırı yağmurlu günler için güzel bir yağmurluk olursa çok faydasını görürsünüz. Bazı montlar su geçirmese bile mont sadece sizi soğuktan koruyacaktır ama güzel bir yağmurluk hem sizi hemde çantanızı koruyabilir. Eldiven veya bere hafif ama çok kullanışlı iki önemli koruyucu giysidir. Gene soğuk bölgeler için yanınıza bol bol kaliteli çoraplar alınız.
Ayakkabı: Mutlaka su geçirmez olsun ve mümkünse altı tırtırlı trekking veya yürüyüş tarzı hafif ama sağlam bir ayakkabı tercih ediniz. Unutmayın ki ayakkabı sizi ve sırtınızdaki tüm yükü taşıyacaktır.
Yiyecek veya sıvı gıdalar : Size tavsiyem çanta içine hiçbir şekilde sıvı gıda veya yiyecek koymayınız. Mümkünse bu tarz şeyleri ekstra bir çantaya veya çok sağlam bir torbaya koyup çantanızın bir köşesine asınız.
Termos : Normal termos veya Decathlon da 10 TL ye satılan plastik ucuz termoslar bile işinizi görecektir. Pet şişeler çabuk deforma olmaktadırlar ve çok da sağlıklı değiller. Termos şart değil ama gene de plastik su taşıma termoslarını tavsiye ederim.
Şapka : Mutlaka şapkanız olsun ufak büyük geniş daire modern veya eski hiç farketmez. Başınızı güneşten olabildiğince koruyunuz.
Karanfil : Kuru karanfil den birkaç tanesini ufak parçalara bölüp yuttuğunuz zaman mideniz de sorun varsa özellikle ishal durumu varsa anında ishali kesmekte ve mide sorunlarınıza kesin ve hızlı bir çözüm olmaktadır. Ayrıca ağız kokusu içinde kullanılabilinir.
Bel Çantası : pasaport , cüzdan, para, cep telefonu, bozuk paralar, anahtarlık, kartlar, çakı ve ufak tefek her şeyi içine koyup yanınızda veya belinizde taşıyabileceğiniz bir çanta çok işinizi görecektir.
Çakmak : sigara kullanın veya kullanmayın yanınızda her zaman bir çakmak olsun.
Uyku tulumu : uzun yolculuklara çıkıyorsanız ve arada çadır içinde kalmanız gerekecekse o zaman uyku tulumunuz mutlaka olsun.
Çadır : Tamamen seyahat şeklinize göre alacağınız bir başka eşya daha. Ben uzun veya kısa nereye gidersem gideyim özellikle otostop ile seyahat ediyorsam mutlaka yanımda çadırımı taşıyorum ama siz kendinize güveniyorsanız ve ben otostop çeksem de yolda kalmam her şekilde ulaşmak istediğim noktaya ulaşırım veya ulaşamasam bile matım ve uyku tulumu bana yeter diyorsanız o zaman çadırsız da gezebilirsiniz. Özellikle Rusya da 20 gece çadır da kaldığım için çadırın önemini çok iyi anladım. Ayrıca ani bastıran bir yağmur olduğunda ve bulunduğunuz yerde sığınacak bir yer yoksa bazen çadır ( 2 sn de açılanlar) kurtarıcı bir etken olabiliyor.
Mat: Bence mutlaka olması gerekenler listesinde ama gene de sizin kendi kişisel tercihinize kalmış. Çok kaliteli bir mat almak istiyorsanız termal mat alabilirsiniz ama ağrı dağına çıkmıyorsanız bence gerek yok. 2 adet normal mat bile çok işinizi görecektir veya yeşil renkte olan kalın matlar da işinizi fazlası ile göreceklerdir.
Terlik : Çok şart değil ama sandalet varsa onu terlik amaçlı da kullanabilirsiniz.
Sineksavar : Yazın nereye giderseniz gidin mutlaka yanınızda bir tane olsun.
Cibinik : Çadırınız yoksa bir adet cibinik alıp mat ve uyku tulumuz ile yazın dışarı da sineklerden korunmak için uygun bir seçenek olabilir.
İlaçlar : Antibiyotik ( Augmentin ) , Grip için (A-ferin) , baş ağrısı ve hafif ateş için (aspirin) hiç olmadık anlarda çok işinize yarayabilir. Gittiğiniz ülkeler de ilaç bulamayabilirsiniz, çok pahalı olabilir veya yakın çevre de hiç eczane bile olmayabilir.
Güneş kremi veya korucu kremler : Yazın seyahat ediyorsanız mutlaka güneşten korunmak için kreminiz olsun.
Pudra ve pişik Kremi : Özellikle gene yaz döneminde seyahat ediyorsanız ve cildiniz hassas ise her ihtimale karşı pudra ( pişik için ) veya Pişik kreminiz ( Anestol Pomad) olsun. Ayrıca sık sık otostop ile geziyorsanız ve sürekli araç içinde oturduğunuzdan dolayı Basur olma şansınız yüksek olacaktır. Bunun içinde ayrı bir kremi yanınızda bulundurmanız faydalı olacaktır.
Çakı : Duruma göre çok faydalı olabilir. Şart değil ama ufak bir çakı çok işinizi görebilir.
Yedek Telefon: Şart değil ama özellikle uzun yolculuklara çıkıyorsanız yanında eski model yedek bir telefon var olanı kaybettiğinizde çok işinize yarayabilir.
Ufak kilit : Çadırı içeriden veya çantanızı kitlemek için kullanabilirsiniz.
Şimdilik aklıma gelen bir çok şeyi yazdığımı düşünüyorum. Tabii liste sizin kişisel seçimlerinize ve dediğim gibi seyahat şeklinize göre kısa veya uzun olabilir veya burada yazmayan ekstram şeylerde eklenebilir.
Çanta seçiminde : Eğer uzun yola gidiyorsanız ve özellikle yurt dışına gidecekseniz paranız varsa çok kaliteli bir çanta almanızı öneririm. Bel koruma, Ter önleyici, yağmurdan korunmak için özel kılıfı ve mümkünse yağmur geçirmezlik özelliği olsun. Yağmurdan korunmak için kendinden kılıfı yoksa mutlaka ekstradan bu kılıfı da alınız. Çantayı sadece yağmurdan değil tozdan veya olası hırsızlıklardan bile korumak için kullanabilirsiniz.
Çadır Seçimi : Ucuz ve kalitesiz çadırlardan uzak durmanızı öneririm. Çok pahalı bir çadır da almanıza gerek yok. Orta karar bir şey de işinizi görecektir. Ben 2 sn lik çadırlardan kullanıyorum ve çadırı çantama uygun şekilde modifiye ettim. Ama tabii ki de sizin için taşıması hangisi kolay olacaksa siz onu seçiniz.
Uyku tulumu Seçimi : 50 TL altı bir uyku tulumu ancak yaz aylarında işinizi görecektir. Çok kaliteli bir şey istiyorsanız kaz tüyü ile doldurulmuş uyku tulumlarını tercih ediniz ama kış seyahati yapmıyorsanız 50 TL civarı bir tulum da işinizi görecektir. Ama benim tavsiyem mutlaka fermuarlı bir versiyon olsun içine girmemeliler hiç pratik değiller.
Mat seçimi : Normal bir mat çok ince gelecekse 2 tane normal mat veya yeşil olan kalın matlar dan alabilirsiniz. Daha profesyonel bir şey düşünüyorsanız Termal matlar, katlanabilir matlar veya rahatınıza çok düşkünseniz kaliteli bir şişme mat da tercih edebilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak çantanız mümkünse erkekler için 18 kg dan fazla olmasın 18 kg bence max olması gereken yüktür zaten yollarda yiyecek ve suyu da ilave edince yükünüz 20 kg yaklaştığı anlar olabiliyor. Kadınlar için ise 16 kg max idealdir. Bunlar tabi maximum değerlerdir. siz olabildiğince yükünüzü ne kadar düşürürseniz gezmek o kadar kolay olacaktır. Özellikle otostop ile geziyorsanız her seferinde bir araçtan inmek binmek ve sırtınızdan çantayı indirmek bindirmek ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlara yol açabilir. Ayakkabı faktörü çok önemlidir bu yüzden de eğer ki uzun süreli yürümeli bir yolculuk yapacaksanız mutlaka kaliteli bir iç tabanlığa sahip su geçirmez ve hafif ayakkabı tercih ediniz ama tabii tüm bunlar olmadan da gezebilirsiniz. Zaten gezdikçe tecrübe kazanıyor ve kendi bireysel seçimleriniz yapıyorsunuz.
Yazan : Alper Semerci

Yorumlar