Yurtdışında yer bulma tüyoları


Yurtdışında yer bulmak konuları hakkında zorlanan arkadaşlara yardımcı olmak amaçlı geniş kapsamlı ve sürekli güncelleme yapacağım bir yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum. Ciddi anlamdan yurtdışını araştıran ve bu yönde sürekli kendimi geliştirme eğilimi içinde olan birisiyim.
Couchsurfing e 3 yıldır üyeyim ve 152 referansım var ama normalde çok daha aktif bir üyeyim. Buradaki yardımcı olurum kelimesi size yüzde 100 yer bulurum anlamına gelmiyor sadece yer bulmanızı kolaylaştırabilecek Tüyolar veya ipuçları verebilirim. Couchsurfing'de profillerinizi nasıl düzenleyeceğinizi sizlere öğretebilirim veya olası tüm alternatif yolları (siteleri) sizlere burada açıklarım ama kimse adına yüzde 100 xxx tarihte yer bulamam.
Couchsurfing dışında http://www.bewelcome.org/ var. Rusya nın kendine ait local otostop https://vk.com/ru_autostop ve yer bulma https://vk.com/ru_couchsurfing grupları var. http://www.interpals.net/ gibi arkadaş bulma siteleri var. iş veya oda arkadaşı için http://istanbul.craigslist.com.tr/ ( Tüm dünya ülkeleri vardır) ve aklıma geldikçe ekleyeceğim nice linkler.
Gene gezginlerin ve otostop ile gezenlerin kullandığı yeni yeni yapılanmakta olan couchsurfing benzeri daha çok Türkiye dışındaki ülkelerde yaygın olan bir site tavsiyesi eklemek istiyorum.Eğer bu site vasıtası ile yer arayacaksanız kesinlikle otostop ile gezdiğinizi belirtiniz. ( Avrupa ağırlıklı bir altyapısı var )
https://www.trustroots.org/
Bisikletle gezenlerin kendi aralarında kullandığı ağırlama veya farklı destekler sunan couchsurfing benzeri bir site var. Peki bu ne işinize yarabilir olur da belki bir gün interrail yerine Avrupa daki şehirleri bisikletle gezmeyi düşünürseniz kullanabilirsiniz. ( Tüm dünya özellikle Türkiye'de bile çok yaygındır.)
https://www.warmshowers.org/
Yurtdışında EVS yapanların couch bulmak amaçlı kullandığı bir grup var bunu da bazen belli şehirlerde couch bulmak için kullanabilirsiniz.
Şimdi paylaşacağım grup genelde gezginlerin kullandığı bir grup aynı bizim interrail mantığına sahip ve üye sayısı da epey yüksek  Buradaki insanların hepsi gezginlerden oluşuyor genelde otostopla gezenler ama gerçekten de yardımsever bir gruptur çok zorlandığınız zamanlarda bu gruba da mesaj atıp host arayışına girebilirsiniz veya başka konularda bilgi sahibi olmak içinde takip edebilirsiniz.
https://www.facebook.com/groups/FREE.NOMADS/
Şehir veya ülkelere özel couchsurfing facebook grupları da mevcuttur. Bu gruplar normal tartışma sayfalarından daha aktif olurlar böylece son dk bir yere gidiyorsanız bu gruplara üye olup mesajınızı oradan da yazabilirsiniz.Grupları bulma için facebook arama kısmına couchsurfing yazmanız ve seçeneklerde sadece grupları işaretlemeniz yeterli olacaktır.
Altta bir kaç örnek grup veriyorum.
https://www.facebook.com/groups/CSBudapest
https://www.facebook.com/groups/couchsurfingamsterdam
https://www.facebook.com/groups/couchsurfing.dublin/
https://www.facebook.com/groups/252523571757 - Krakow
https://www.facebook.com/groups/couchsurfing.oslo/
Daha buna benzer 100 lerce şehir veya bölgeyi kapsayan cocuhsurfing grupları mevcuttur.
Couchsurfing benzeri sitelere bir yenisini daha ekliyorum.Bunu bir italyan arkadaştan duydum çok yaygın değil ama her şehirde 50-200 arası kullanıcısı var. Çok basit bir arayüze sahip büyük ihtimalle referans sistemi de yok. Üye olması kolay ama mobil desteği göremedim.
http://www.globalfreeloaders.com/
Sadece Bayanlara özel bir siteden bahsetmek istiyorum sizlere. Bu site gene couchsurfing sistemine benziyor ama sadece bayanlar yararlanabiliyor bir tür women to women tarzı bir dayanışma topluluğu. henüz yeni yeni gelişmekte olan bir site ama zamanla daha yaygın hale gelecektir. Özellikle solo- Tek gezen bayan arkadaşların ilgisini çekeceğini düşünüyorum.
http://broadsabroad.net/
Eğer hayvanları seviyorsanız ve uzun süreliğine bir ülke de kalmayı düşünüyorsanız bu site tam size göre. Yıllık üyelik ücreti tahminen 60 euro civarında olması lazım ancak size sundukları buna değer. Diyelim ki bir ülkeye gidiyorsunuz ve orada 1 ay ve daha uzun süreli kalacaksınız bu site evinde hayvan besleyen insanların tatile gittiklerinde hayvanlarına bakmaları için insanlara evlerini teslim ediyorlar sizde hem evde kalıp hemde evdeki hayvan ile ilgileniyorsunuz. Referans sistemi vs nasıl işliyor tam bilmiyorum ama özellikle ingiltere de çok yaygın kullanılıyor.
http://www.trustedhousesitters.com/
Gene evde ücretsiz kalıp hayvanlarla ilgilenmek üzerine başka bir site daha 5 günden başlayıp 1-2 aya kadar 100 lerce seçenek mevcut üyelik ücretleri daha uygun 20 $ dolar gibi ufak bir ücret ile kendinize profil açıp uygun ev bulabiliyorsunuz veya gelip kalacak birilerini arıyorsanız ücretsiz ilan verebiliyorsunuz.
http://www.mindmyhouse.com/
Günlük veya Haftalık oda veya ev kiralama siteleri
http://www.wimdu.com/
https://www.roomorama.com/
https://www.airbnb.com/
Günlük 4-8 saat arası basit işler karşılığı kalacak yer ve duruma göre yemek desteği alabileceğiniz siteler ( Gönüllü çalışma prensibi )
http://www.helpx.net/ - 20 $ üyelik ücreti var 1 seferlik
http://www.workaway.info/
http://wwoofinternational.org/
Farmstay tarzı siteler yani çiftlikle hiç çalışmadan kalmak ( daha çok ingiltere ,Amerika ve Avustralya da yaygın olan bir olay )
http://www.farmstay.co.uk/
http://www.farmhouseaccommodation.co.uk/
http://www.farmstayus.com/
http://www.farmstaycampingaustralia.com.au/
Manastır da kalmak isterseniz alın bir de böyle bir seçenek var fiyatlar uygun bazı yerlerde bedava bile olabilir  örn: Venedikte geceliği 35 60 euro arasında değişen fiyatlarla manastırda kalabilirsiniz üstelik kahvaltı dahil. Sadece venedikte 10 civarı manastır-otel karısımı yer vardır.
http://www.monasterystays.com/
http://matadornetwork.com/tri…/15-monastery-stays-worldwide/
Gönüllü Çalışma programları 10 gün ile 1 yıl arasında olabiliyor.
http://eacea.ec.europa.eu/youth/ - Yaş sınırı olabiliyor
http://evsturkey.com/tr/index.html - EVS
http://www.trexevs.org/trex.php - EVS tarzı ağırlıklı polonya
İngiltere ye gidiyorsanız ve aradığınız her şeyi bulmak istiyorsanız buna alışveriş, gezi arkadaşı, kalacak yer, satın almak istediğiniz bir eşya 2.el veya sıfır, gece dışarı da takılmak için bir arkadaş yani aklınıza gelebilecek veya gelmeyecek Her şey bu site de mevcuttur.
http://www.gumtree.com/
Couchsurfing deki profiinizi düzenlemek için bu alttaki linkteki konuları lütfen okuyun ve profilinizi güzel bir şekilde doldurun
En az 10 resim olsun
Neler sevdiğinizi yazın.
1-2 tane köpek veya kedi ile çekilmiş resminiz olsun.
Avrupalılar Ekoloji,Organik tarım,wwoof, gönüllü çalışma, bisiklet gezginleri tarzı şeyleri çok seviyorlar bu konularla ilginiz varsa yazın.
Aklıma gelen diğer bir öneri gittiğiniz şehirlerdeki couchsurfing etkinliklerini takip edin olur da gittiğiniz gün bir etkinlik varsa mutlaka buna katılmaya çalışın genelde bu etkinliklere diğer ülkelerden gelen gezginler ve aynı zamanda yerel üyeler veya hostlar da katılırlar biz izmir de düzenlerken bu şekilde etkinliğe gelip o an o dk host arayan insanlar çok olurdu benzer bir durum gittiğiniz şehirlerde de olabilir hem sizi yüz yüze göreceklerdir hemde bir sürü değişik insan ile tanışma şansınız olacaktır. Büyükşehirlerde ortalama haftanın her günü bir etkinlik düzenleniyor.
Sadece Roma'daki etkinlik sayısı : 445 Events Found near Rome, Lazio, Italy
Belli başlı şehirlerde neden host bulmak zor alttaki rakamlardan anlayabilirsniz. ( host arayan kişi sayısı artdıkça yer bulmak daha sıkıntılı oluyor )
Venedik : 335 Travelers Found near Venice, Veneto, Italy
Roma : 795 Travelers Found near Rome, Lazio, Italy
Oslo : 306 Travelers Found near Oslo, Oslo, Norway
Paris : 1,178 Travelers Found near Paris, Île-de-France, France
Amsterdam : 1,025 Travelers Found near Amsterdam, Netherlands
Barcelona : 869 Travelers Found near Barcelona, Barcelona, Spain
Moscow : 177 Travelers Found near Moscow, Russia
New york : 1,113 Travelers Found near New York, NY, USA
Ücretli kamp alanları hakkında bilgilendirme sitesi:
http://tr.camping.info/kamp-alanlari
Deneyimlere dair Yazı,yorum ve notlar :
Büyük çantaları locker a kitleyip sadece ufak bir çanta, çadır,uyku tulumu ve mat ile uygun bir yerde sabahlamak en uygun öneri gibi gözüküyor
İtalya için, Venedik'te Alba D’oro Camping, Floransa'da Camping Michelangelo'de
Roma için : Dumos Area, Colosseum'un karşısındaki park
Venedik için : Alba D’Oro Camping . 2 kişi Yataklı özel çadır kabinlerinde 20 - 30 euro arası sezona göre değişiyor.
Amsterdam : Camping Zeeburg 2 kişi 15 - 25 euro arası sezona göre değişen fiyatlar. Kamp alanı göl kenarına kurulmuş ve doğayla iç içe
Floransa‘da : Plus Camping Michelangelo‘da . 2 kişi gecelik 30 €
Tüm bunların dışında elbette kendi çadırınız ile gidip izin verilen yerlerde çadır kurabilirsiniz.
Mesela Rusya'da neredeyse istediğiniz her yere çadır kurabilirsiniz.
Moğolistan da çadır kurmak biraz problemli gözüktü gözüme ama gene de denenebilir.
Güney Kore de çadır kurması çok da zor değil tabii uygun bir yer bulursanız.
Japonya da çadır kurmak için izin alırsanız sorun çıkartmıyorlar.
Yazan ve Hazırlayan : Alper Semerci

Yorumlar